V polovině prosince proběhl šestý ročník mezinárodní přehlídky designu Czech Design Week, který se v Kongresovém centru Praha uskutečnil už druhým rokem. Dominovala zde především tvorba mladých českých a slovenských designérů, kteří dokazují, že československý design má nadále světu co nabídnout. Mladí také opanovali vyhlášení cen Czech Design Award, které festival každoročně uděluje. Cenu za nejlepší instalaci si tak odnesla studentka UMPRUM Marieta Tedenacová.

Mladá designérka a studentka ateliéru skla u Ronyho Plesla oslnila porotu svou instalací k nové kolekci skleněných váz TWOOWT, které samotné podněcují k zamyšlení nad tím, co je realita a co iluze. V kombinaci s připravenou instalací tak s důvtipem odkazují na dnešní dobu zahlcenou digitálním obrazem.

Vázy Twoowt od Mariety Tedenacové si odnesly cenu za instalaci na Czech Design Weeku 2019

Kreativní umělecké studio ze Slovenska Mach & Krovina zaujali svými originálními LED svítidly a interiérovými doplňky. Cenu Best of Design si designéři a nadšenci do IT, Adam Krovina a Barbora Machovičová, odnesli za své kolekce dřevěných svítidel, mezi které se řadí například dřevěný lustr ELIO, jež se skládá ze šesti ramen.

Zajímavým provedením je to, že zdroj světla je nasměrován do stropu, čímž světlo rozptyluje po celé místnosti. Prací se dřevem a netradičními přístupy se přitom duo vyznačuje. “

„Impulzem pro naši společnou tvorbu byl příchod CNC frézy v roce 2018. Má asi čtyři sta kilo a 150 centimetrů. Do našich víkendů přinesla mnoho hluku a tvořivé svobody zároveň,“ hovoří o začátcích společného projektu Adam Krovina.

Dřevěný lustr Elio od dua Mach & Krovina svými šesti rameny směřuje světlo ke stropu, čímž se světlo rozptyluje po celé místnosti

Objevem roku se stal Pavel Kopřiva junior, který nově studuje na pražské ČVUT, a to se skleněným objektem vyrobeným broušením z foukaného rotačního tvaru. „Svítidlo je tvořeno ze dvou kusů, které dělí unikátní křivka inspirovaná horizontem Lužických hor, na který jsem se odmalička díval z pokoje ve svém rodném Novém Boru,“ vysvětluje Pavel Kopřiva junior.

Právě motivy odkazující na přírodní krásy Česka jsou v posledních letech častým námětem designérů a právě Kopřiva dokazuje, že jej lze i nadále uchopovat inovativními způsoby.

Mezera oddělující horní a dolní díl svítidla od Pavla Kopřivy juniora připomíná horizont Lužických hor.

Zvláštní uznání poroty pak získalo české studio Chic by Pig, které se věnuje výrobě přírodního, zdravotně nezávadného a přitom stylového nábytku a doplňků do dětských pokojů.

České studio Chic by Pig si za svou tvorbu odneslo zvláštní uznání poroty Czech Design Award

Ceny Czech Design Award byly uděleny v rámci festivalu Czech Design Week, který letos v Kongresovém centru Praha hostil na 150 designérů a umělců nejen z České republiky. Ocenění designéři si odnesli domů také cenu v podobě váziček na jeden květ, kterou jako limitovanou edici pro Czech Design Week vytvořil sklář František Jungvirt. Cena tak není jen pouhým objektem, ale funkční kus skla, který se stane součástí designérova stolu. Jeho každodenní radostí a cenným darem, který neztrácí hodnotu.

Limitovanou edici váziček pro Czech Design Award vytvořil sklář František Jungvirt. Foto Anna Pleslová

„Hlavním cílem festivalu je podpořit tuzemskou výrobu a kreativní tvorbu, zejména pak u mladých začínajících umělců. V průběhu celého roku vysíláme nadějné designéry na zahraniční výstavy a zprostředkováváme jim spojení s potenciálními investory a sklářskými společnostmi. Začínající umělci mají rovněž možnost prodávat svá díla v Czech Design Store v centru Prahy,“ uvedl ředitel festivalu Czech Design Week Lukáš Pipek.