Zimní představení tvorby svých studentů má za sebou i plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara. Přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, co nás zaujalo. Mladá škola má za sebou necelé dvě dekády své existence. Jako samotná fakulta vznikla až v roce 2013. I přes svou krátkou existenci se však dokázala etablovat mezi špičku institucí zaměřených na design a umění, což potvrdily i letošní klauzury.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Mezi ateliéry, které bychom rádi zmínili patří například Design nábytku a interiéru, který vede Jana Potiron společně se Štěpánem Rousem. Studenti ukázali, že jim aktuální téma odpadu a jeho dopad na životní prostředí není lhostejný a vytvořili hned několik zcela nových materiálů a kompozitů. Recyklovali papír, plast, dřevitý odpad, ale také houbičky na mytí nádoby, účtenky, zvířecí srst a odpad z výroby piva.

Böserová Denisa: stůl Andrej

Zaujal nás také ateliér Fashion design vedený Helenou Krbcovou. Napříč všemi ročníky se neslo hlavní téma vycházející z inspirace obrazy Ladislava Sutnara Venuše. Studenti toto téma zpracovali individuálně a využili různých tradičních technik současným způsobem. Nejvíce nás upoutal prošívaný model od Phung My Linh nebo práce Michaely Šimůnkové a Filomény Krotké. V ateliéru módy na sutnarce vidíme líheň mladých talentů, kteří jsou oceňováni i v zahraničí. Atelier byl dlouhou dobu neprávem upozaďován, my jej právoplatně řadíme mezi srovnatelný s těmi na UMPRUM či UJEP.

Design: Phung My Linh – Foto: Adéla Mitrengová.

Studenti atelieru Design kovu a šperku Petra Vogela zpracovali autorský šperk na téma Řetěz / Řetězení. Kateřina Cigáňová a Libor Hošek vytvořili šperk s přesahem, který je i po stránce řemeslné dotažený.

Libor Hošek

Atelier Keramiky Gabriela Vacha a hostující pedagožky Hany Novotné, která v zimním semestru ateliér vedla, nás nikterak nezklamal, spíše nadchl. Práce studentů jsou konstantní a hravé. Za zmínku určitě stojí “Snídaňový set” pro holky od Anny Šupolíkové nebo “Artefacts” od Šárky Ištvánové, ale také práce Tomáše Černého nebo Natálie Reichsteinové. Na Sutnarce tento ateliér dominuje.

Šárka Ištvánová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnata toho skrývá mnoho, má jednu z nejnovějších budov a jiný přístup k výuce, z Prahy do Plzně to máte opravdu kousek.

www.fdu.zcu.cz

FOTO: zdroj SUTNARKA.ZCU