Od konce září testuje Praha na tramvajové zastávce Palackého náměstí podobu nových informačních cedulí zastávek MHD, neboli označníků, kterou navrhlo designové studio Olgoj Chorchoj. Testovací provoz by měl trvat celý rok. Vedení pražského dopravního podniku chce zejména otestovat jejich údržbu během všech ročních období. Na stejné zastávce se už od minulého roku testuje také prototyp zastávkového přístřešku od stejného studia.

Design informačních cedulí MHD vychází z podoby nových zastávek. Po skončení zkušební doby by měl dopravní podnik začít s jejich výměnou po celé Praze. Těch se v hlavním městě nachází několik tisíc.

Testovaný prototyp na Palackého náměstí disponuje i elektronickou tabulí pro odjezdy, se kterou se počítá u nejdůležitějších zastávek ve městě. Novinkou také mají být mapy okolí a směrovky na blízké cíle dostupné pěšky. Do budoucna je podle ředitele dopravního podniku Petra Witowského v plánu využít pro jízdní řády elektronický papír. Ten by umožnil na dálku aktualizaci jízdních řádů a dopravních informací.

Už krátce po svém představení se nová podoba označníků setkala se smíšenou reakcí se strany veřejnosti. Kritici poukazují zejména na nízké umístění jízdních řádů a na změnu barvy z červené na černou, která se v prostoru hůře hledá. Problémem je i výrazné lesknutí nových označníků. Barva označníků přitom vychází z podoby nových zastávek. Nicméně i nový vizuál Pražské integrované dopravy včetně tramvají a vlaků metra počítá s dominantní červeno-bílou podobou.

https://www.facebook.com/iprpraha/posts/3702182973149180

Při sériové výrobě by se podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba cena za označník s elektronickou tabulí měla pohybovat kolem 100 tisíc korun, za variantu bez pak 40 tisíc korun. Studio Olgoj Chorchoj, vedené v obchodním rejstříku jako Artěl s.r.o., přitom za návrh a vypracování nových prvků pražského mobiliáře podle registru smluv získalo přes 14 milionů korun, z toho jen za podobu a prototyp nového označníku necelé dva miliony korun.