Jihočeský spolek Jíme Jih představil originální gin v originální nádobě, kterou navrhl designér a sklářský výtvarník František Jungvirt. Gin vytvořený z lokálních bylin tak byl uložen do láhví, které mohou sloužit i jako vázičky. Limitovaná edice přitom byla vyprodána v rekordním čase, během několika hodin, některé z nich přitom skončily i ve sbírkách sběratelů.

Jungvirt, který při studiu v Ateliéru skla na pražské UMPRUM zastává také funkci uměleckého ředitele značky KLIMCHI a aktivně vystavuje u nás i v zahraničí (například v New Yorku, Londýně, Miláně či v Japonsku), se dle svých slov inspiroval lokálním příběhem spolku Jíme Jih, který tvoří čtyři gastropodniky z jižních Čech – restaurace Sůl a Řepa (Strakonice), hostinec U Jiskrů z Kbelnice, bistro Thir z Tábora a rodinný hotel s restaurací Klika kitchen and coffee z Českých Budějovic.

Gin od spolku Jíme Jih v limitované edici láhví od Františka Jungvirta.
Každou z láhví zdobí jedna ze čtyř bylinek charakteristických pro spolek Jíme Jih. Foto Anna Pleslová

Pro každý z podniků navrhl designovou lahev s ručně malovanou bylinou, která je v ginu obsažena a daný podnik charakterizuje. Každou z nich zdobí buď mateřídouška, saturejka, monarda, nebo agastache. Náplň láhví je stejně unikátní jako jeho zevnějšek. Gin vznikl přímo z bylinek z jížních Čech, cílem spolku bylo přijít s vlastním nápojem, který by definoval Jihočeský kraj.

Gin od spolku Jíme Jih v limitované edici láhví od Františka Jungvirta.
Limitovaná edice vznikla v 70 kusech. Některé z nich již skončily ve sbírkách sběratelů. Foto Anna Pleslová

„V první řadě jsme vycházeli ze znalosti regionu Novohradský hor, bylin, ovoce a koření, které nám tato oblast nabízí. Zároveň jsme chtěli ukázat, že i u nás umíme vytvořit kvalitní regionální produkt z lokálních surovin, který naši hosté ocení,“ představuje prvotní záměr spoluzakladatel spolku Jíme Jih Petr Jiskra.

S výběrem bylin se obrátili na lokální farmu Jedlé bylinky a čaje. Gin následně nechali vypálit v řemeslném lihovaru Landcraft. V limitované sběratelské edici ručně foukaných lahví vzniklo na 70 kusů.