Vítězem druhého ročníku soutěže Book in Progress, která oceňuje nápadité knižní návrhy, se stal ilustrátor Jindřich Janíček za svůj návrh souborného vydání komiksu B jako Běžec. Letošní finále proběhlo online, živě přenášeno bylo koncem listopadu z Centra architektury a městského plánování v Praze.

Janíček porotu zaujal svými komiksovými sešity zaměřené na příběhy z běžecké historie, vychází jako příloha běžeckého časopisu B. Náměty jednotlivých sešitů podle Janíčka, který by nyní sešity rád vydal v celistvém souboru, vybírá redakce časopisu.

Jindřich Janíček – B jako Běžec

Absolvent UMPRUM Janíček vede od roku 2015 spolu s grafickou designérkou Nikolou Klímovou vlastní nakladatelství Take Take Take. Vítězstvím v soutěží Book in Progress získal papír od PERGRAPHICA a tisk zdarma od společnosti Quatro Print.

Jindřich Janíček – B jako Běžec

Druhé místo obsadil spolek Architektura 489 a jejich knižní projekt KULTURÁKY mapující české kulturní domy, který představil Petr Bláha. Stejně tak jako druhý v pořadí obdrží i soutěžící na třetím místě papír od PERGRAPHICA. Tím se stal Petr Bureš za galerii Berlínskej modej, který prezentoval publikaci o české progresivní výtvarné scéně v uplynulých deseti letech.

Navíc si od odborné poroty soutěže speciální cenu odnáší grafická designérka a fotografka Terezie Štindlová za svůj projekt ZOO INDEX READER, který se zaměřuje na historii, kulturní význam a design zoologických zahrad a který vychází z její bakalářské práce. Štindlová tak získá konzultaci a pomoc s vydáním knihy od nakladatelství Paseka.

Petr Bláha – Kulturáky
Petr Bláha – Kulturáky

O vítězích letošního ročníku, do kterého se dohromady přihlásilo 101 knižních projektů, rozhodla odborná porota v rámci konference, která byla 23. listopadu živě přenášena z Centra architektury a městského plánování.

Cílí na podporu menších projektů a nakladatelství

Do odborné poroty usedli grafická designérka a umělecká ředitelka Studia Najbrt Zuzana Lednická, umělec zakladatel labelu a nakladatelství BiggBoss Vladimir 518, šefrédaktor Nakladatelství Paseka Jakub Sedláček, malíř a grafik Martin Mulač a grafičtí designéři Jan Matoušek a Filip Blažek.

Petr Bureš – Berlínskej model
Petr Bureš – Berlínskej model

„Vážíme si všech knih, do kterých jsme měli možnost nahlédnout. V rámci našeho výběru finalistů jsme se pak snažili podpořit spíše menší projekty a nakladatelství. Akce typu Book in Progress vnímám jako velmi důležité pro rozvoj diverzitní a živé kultury. Díky téhle podpoře mohou vzniknout i menší nezávislé projekty,“ uvedla Lednická.

Terezie Štindlová – ZOO INDEX Reader
Terezie Štindlová – ZOO INDEX Reader

Kromě soutěžní části nabídla celodenní online konference zajímavé přednášky o tvorbě a vydávání knih. Kromě Mulače a Matouška, který získal ocenění Grafický designér roku na Czech Grand Design 2019, se o své znalosti podělili také literární dokumentaristka a průkopnice self-publishingu v České republice Barbora Baronová, či Jiří Brynda z málonákladového tisku knih pro samonakladatele.

Záznam konference je možné shlédnout zde.

Soutěž Book in Progress, jakožto platforma pro podporu letos proběhla druhým ročníkem. Vítězem loňského prvního ročníku se stala kreslířka Juliána Chromová, která se scénáristkou Klárou Vlasákovou připravila komiks Spiritistky.