Projekt Art District Vyšehrad, který si klade za cíl oživit venkovní promenádu před pražským Kongresovým centrem a dostat umění a design do venkovního prostoru, prodloužil venkovní galerii nejméně do konce května a obměnil vystavující. Kromě tvorby studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) se zde představují také všichni loňští držitelé ocenění Czech Design Award.

Kolekce Shadows, kterou navrhl sklářský výtvarník František Jungvirt pro značku KLIMCHI. Foto Anna Pleslová

Výstava zprostředkovaná pomocí prosklených Koma modulů, jež podle organizátorů zajišťuje bezpečnost v současné epidemické situaci a nabízí alternativu k nadále uzavřeným galeriím a muzeím, prezentuje zejména tvorbu nových značek a mladých designérů a studentů UMPRUM. Doplněné byly objekty z kolekce Vandal Vase Dominiky Petrtýlové a kolekce Shadows Františka Jungvirta, kterou navrhl pro značku KLIMCHI. Nově přidané jsou také svítidla Aurory absolventek UMPRUM Michaely Doležalové a Lindy Vránové a lampičky od slovenské značky Mach&Krovina.

Svítidlo z kolekce Aurory absolventek UMPRUM Michaely Doležalové a Lindy Vránové. Foto Anna Pleslová

Prosklené Koma moduly na venkovní promenádě u metra Vyšehrad nově také vyplňuje barevný modulární nábytek slovenské značky Variedo. Ty doplňují „brokolicové vázy“, neboli Broccoli vases od mladé designérky Hedy Antošové a sošná karafa na vodu, kterou navrhl designér Jan Kulhánek pro Českou televizi.

Karafa pro Českou televizi od Jana Kulhánka na modulární skřínce od Variedo. Foto Anna Pleslová

Společně s vystavenými figurkami Tititi od Terezy Talichové se tak jedná o všechny držitele loňského ročníku cen Czech Design Award. Cena vznikla za účelem ocenit a podpořit nejen vycházející talenty designové a umělecké scény, ale také začínající studia, značky a startup projekty. Vyhlášení probíhá každoročně během slavnostního zakončení přehlídky Czech Design Week, jehož osmý ročník se podle organizátorů již připravuje.

Lampičky od Mach&Krovina na modulární skřínce od Variedo. Foto Anna Pleslová
Lampičky od Mach&Krovina na modulární skřínce od Variedo. Foto Anna Pleslová

Mezi další vystavující patří studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové Anna Jožová a Kristýna Mikolášková, designéři Vlastimil Šenkýř, Jakub Březina, módní designérka Barbora Kotěšovcová a značky Triant a Mach&Krovina.

Broccoli Vase od Hedy Antošové, v pozadí Archivases Dominiky Petrtýlové. Foto Anna Pleslová

Projekt Art District Vyšehrad vznikl na podzim loňského roku ve spolupráci přehlídky Czech Design Week s Kongresovým centrem Praha a za podpory KOMA Modular a SONY. Výrobce elektroniky také pro výstavu poskytl svoji novou konzoli PlayStation 5, jehož odvážný a futuristický design nechává chladným jen málokoho a takto vystaven je na jediném místě v Česku.

Objekty VIP a (CON)FUSING II designéra Vlastimila Šenkýře. Foto Anna Pleslová

„Na Vyšehradě přistála designová kosmická loď v podobě tří prosklenných buněk se současnou českou a slovenskou designovou tvorbou. Rádi bychom podobné ‚lodě‘ vyslali i do dalších částí v centru Prahy, některé lokality jsou nám již nabízeny,“ nastínil další plány organizátor projektu Lukáš Pipek.

K vidění je na venkovní výstavě také model nového PlayStation 5 od SONY. Foto Anna Pleslová
K vidění je na venkovní výstavě také model nového PlayStation 5 od SONY. Foto Anna Pleslová