Od pátku 10. do neděle 12. září ožije designem funkcionalistická perla pražského Václavského náměstí, Palác U Stýblů, jehož interiéry jinak zůstávají veřejnosti skryté. Osmý ročník festivalu designu a umění Czech Design Week nejen zde představí novinky od zavedených designérů i studentů a nových objevů, studií a značek. V rámci každoroční oslavy designu se můžete těšit na více než 70 designérů, chybět nebude tvorba z oboru šperku, autorského porcelánu, fashion, skla, ale také produktový design, bytové doplňky či fotografie a umělecké instalace.

Palác zaplní druhý týden v září tvorba více než 70 designérů a představí se i mnoho nových značek, tvůrců a projektů. Součástí festivalu bude bohatý doprovodný vzdělávací, a také hudební program. O ten se postará pražský klub Radost FX a jeho speciální pop-up prostor uvnitř Paláce U Stýblů.

Během Czech Design Weeku se poprvé v Česku předstáví sklářská značka KLIMCHI, jež si dokázala během svého krátkého fungování již vydobít jméno ve světě. Na festivalu představí novou kolekci Drama Vases, kterou pro značku navrhl kreativní ředitel František Jungvirt.

Kromě hlavních prostor festivalu se do programu Czech Design Weeku zapojí také řada design stores a showroomu v okolí Václavského náměstí. V rámci festivalu proběhne také speciální promítání nového snímku Aalto: Architektura emocí o ikonickém finském architektovi a designérovi Alvaru Aaltovi v kině Světozor.

Designér Tomáš Kučera, který představuje své otočné svítidlo Phases, vystavuje společné s novým interiérovým studiem Monotropa.

Součástí bude také například výstava sklářského výtvarníka a designéra Lukáše Jabůrka v Preciosa Flagship Store v Rytířské. V rámci festivalu proběhne také vyhlášení cen Czech Design Award. Czech Design Mag je partnerem designového festivalu.

Perla funkcionalismu na Václavském náměstí

Designovými novinkami i bohatým doprovodným programem nabité tři dny festivalu Czech Design Week pozvou návštěvníky do interiérů Paláce U Stýblů, které bývají veřejnosti dlouhodobě nepřístupné. Palác U Stýblů patří k prominentním pražským budovám a představuje jeden z nejrozsáhlejších paláců na Václavském náměstí.

Postavena v letech 1927 a 1928 architekty Ludvíkem Kyselou a Janem Jarolímem pro tehdejšího knihkupce Václava Stýbla, představovala v minulém století tato sedmipatrová budova jedno z hlavních kulturních center Prahy, které mimo jiné hostilo domovskou scénu divadla Oldřicha Nového i divadla Semafor.

Studio Idea & Maker Johanny a Maxima Kroft.

K dodnes dochovaným architektonickým skvostům budovy, kterou v brzké době čeká náročná rekonstrukce, patří železobetonová klenba se sklobetonovými tvarovkami, jež má tvar obrácené lodě a patří k ojedinělým pražským konstrukcím.

Festival pozve návštěvníky do prostoru ochozu pod klenbou, který nabízí jedinečné výhledy na Václavské náměstí, Františkánskou zahradu i pasáž Alfa. Právě ve zdejších interiérech v minulosti pulzoval život taneční kavárny Boulevard (později kavárna Alfa). Ta se svými 900 metry čtverečními byla ve své době největší z pražských kaváren.

Barvy jako kontrast předcházející šedi

Prvotní návrh vizuálu představil běloruský student grafiky na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze Sergei Gavroche. Konečnou podobu pak připravila grafička a studentka plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Marie Holečková, která návrh nadále zpracovávala spolu s Loony Creators.

Trojice slovenských designérek z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Jana Vaterková, Nina Abramovičová a Kristína Ligačová, které propojují fashion, šperk a sklo.

„Vizuál pro letošní Czech Design Week se skládá ze dvou hlavních prvků, které jsou variabilní dle použití. Jedním z prvků jsou již zmíněné 3D objekty a druhým je ohraničující typografie, která dodává jakýsi dojem stlačování oněch objektu. Na 3D objekty jsou aplikovány různorodé povrchy, které tak dodávají hravosti při jejich pohybu a zvětšení,“ doplnil Kryštof Novotný z Loony Creators. V rámci kreativního studia se na vizuálu podíleli i Martin Hahn a Vojtěch Kuřátko.

Hravost a přebujelá barevnost jako kontrast oproti předcházejícím měsícům koronavirové šedi jsou hlavními motivy osmého ročníku festivalu designové a umělecké tvorby Czech Design Week. „Vizuální styl pro letošní Czech Design Week je po celoroční kulturní šedi plný barev a ohraničený ostrou typografií. Tento celkový vizuální styl je jednou z ukázek prací z dílny Loony Creators, kteří ačkoliv nevedli celkový projekt od samotného počátku, tak jej dovedli do zdárného cíle,“ uvedl Kryštof Novotný z Loony Creators.

Palác U Stýblů. Foto Anna Pleslová
Palác U Stýblů. Foto Anna Pleslová