Poklady jihočeské přírody probublané do nevšedního ginu zabalil jihočeský spolek Jíme Jih již podruhé do skleněných lahviček od designéra a malíře skla Františka Jungvirta. Nová limitovaná edice lahví na gin, která vznikla ve spolupráci s mistry skláři z třeboňské střední odborné školy. Lahve se již staly horkým zbožím pro sběratele, v přeprodeji se nabízí i za několikanásobek původní ceny.  

Limitované láhvičky z českého křišťálu zdobí brus od mistrů z třeboňské odborné školy podle návrhu Františka Jungvirta. Foto Anna Pleslová
Limitované láhvičky z českého křišťálu zdobí brus od mistrů z třeboňské odborné školy podle návrhu Františka Jungvirta, který vycházel z tradice českých brusů. Foto Anna Pleslová

Pro současnou edici vyměnil František Jungvirt malbu na sklo za brus. K tomu si pozval mistry skláře z třeboňské střední odborné školy. Výběr Petra Janského a Jakuba Bucka přitom nebyl náhodný, oba představují jeho bývalé mentory. Designér, který v současnosti dokončuje studia na pražské UMPRUM v ateliéru skla, v Třeboni absolvoval sklářská studia se specializací na malbu.

Novinkou je také speciální skleněný uzávěr Vinolok a nový obal, který ručně vyřezal Vojtěch Beránek ze značky Kartoons.

Obal pro limitovanou edici navrhli v Kartoons. Foto Anna Pleslová
Obal pro limitovanou edici navrhli v Kartoons. Foto Anna Pleslová

V limitované edici každá ze 48 ručně foukaných a zdobených lahví z českého křišťálu zobrazuje jednu ze čtyř bylin, které jsou ve speciálním ginu obsažené. Za každý ze čtyř restaurací jihočeského spolku Jíme Jih, pro který gin vznikl.

Každou z láhviček zdobí jedna ze čtyř bylin, které jsou mezi obsaženými v receptuře speciálního ginu. Foto Anna Pleslová
Každou z lahviček zdobí jedna ze čtyř bylin, které jsou mezi obsaženými v receptuře speciálního ginu. Foto Anna Pleslová

Ten v sobě uchovává bylinky a ovoce typické pro oblast Novohradských hor. Receptura vznikala ve spolupráci s farmou Jedlé bylinky a čaje z Novohradských hor. „Celou recepturu ginu jsme utvářeli společně během divoké dvoudenní sklizně podle toho, co mohla příroda v daný moment nabídnout,“ popsal spoluzakladatel spolku Jíme Jih Petr Jiskra.

Destilace pak připadla řemeslnému lihovaru Landcraft z Turska nedaleko Prahy, který se specializuje na výrobu speciálních šarží alkoholu z vlastních bylin a ovocných sadů.

Jedná se už o druhou edici, kterou František Jungvirt pro spolek Jíme Jih navrhl. Ta první obdržela i nominaci na cenu Czech Grand Design. Foto Anna Pleslová
Jedná se už o druhou edici, kterou František Jungvirt pro spolek Jíme Jih navrhl. Ta první obdržela i nominaci na cenu Czech Grand Design. Foto Anna Pleslová

Předcházející edice lahví byla mezi nominovanými na cenu Czech Grand Design. Některé z lahví také posloužily dobrému účelu, kdy se je podařilo vydražit ve prospěch sbírek na pomoc dětem.

Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová