Ve věku 41 let zemřel v neděli umělecký ředitel značky Louis Vuitton, který stál za jejími pánskými kolekcemi, a zakladatel značky Off-White Virgil Abloh. Jeden z nejvýraznějších návrhářů a designérů současnosti podlehl rakovině, se kterou se léčil dva roky.

O úmrtí předního designéra, který se stal prvním návrhářem černé pleti působícím u Louis Vuitton, informoval na sociálních sítí koncern LVMH, pod který značka spadá

„LVMH, Louis Vuitton a Off-White s lítostí oznamují úmrtí Virgila Abloha, který v neděli podlehl rakovině, se kterou bojoval několik let,“ uvedl v příspěvku na Twitteru.

Lékaři Ablohovi diagnostikovali v roce 2019 agresivní formu rakoviny, angiosarkom srdce, který nejčastěji napadá srdeční síně. Návrhář se rozhodl s nemocí bojovat v soukromí a o tom, že léčí a podstoupil i několik léčebných procedur, se veřejně nevědělo.

„Všichni jsme v šoku z této hrozné zprávy. Virgil nebyl jen geniálním designérem a vizionářem, ale byl také člověkem s krásnou duší a velkou moudrostí,“ uvedl předseda koncernu LVMH Bernard Arnault.

Abloh často posouval hranice vymezené fashion designérovi. V roce vytvořil pro švédskou firmu Ikea limitovanou kolekci bytových doplňků pracující s ikonickými motivy nábytkářské značky včetně jejich účtenek, které obtiskl do koberce.
Virgil Abloh často posouval hranice vymezené fashion designérovi. V roce vytvořil pro švédskou firmu Ikea limitovanou kolekci bytových doplňků pracující s ikonickými motivy nábytkářské značky včetně jejich účtenek, které obtiskl do koberce.

Rodák z amerického státu Illinois pocházel z rodiny ghanských přistěhovalců a v mladí jej výrazně ovlivnila hip-hopová kultura 90. let.

I když se proslavil jako módní návrhář, jeho záběr zasahoval do mnoha oblastí designu a umění, ve volném čase se věnoval i navrhování nábytku a vystupoval jako DJ.

Virgil Abloh nejprve vystudoval stavební inženýrství a později architekturu na Illinois Institute of Technology, kde jej výrazně ovlivnil odkaz, který zde zanechal architekt Ludwig Mies van der Rohe. Ikona Bauhausu a pionýr moderní architektury mu ukázal cestu, kterou se chtěl jako designér vydat.

„Myšlenkový proces, který se ujal v moderním či internacionálním stylu, kde jeden styl může fungovat v rozdílných kulturách – mrakodrap se může nacházet v Tokiu, Londýně či v Jakartě a mít styl, který je všechny spojuje, s místními rozdíly. Takto uvažuji v módě, hodně z vizuálního jazyka je inspirováno principy architektury,“ uvedl jako příklad v roce 2017 pro magazín Dezeen.

Po studiích, ještě během stáže u značky Fendi, také začal spolupracovat s rapperem a producentem Kanye Westem, podepsal se na několika jeho hudebních videí a vystoupení.

V roce 2012 založil vlastní značku Off-White, kde mohl plně vyjádřit svůj eklektický přístup k oděvnímu designu. Značka si během let dokázala vydobýt kultovní status mezi svými příznivci, mezi které se řadí například známé osobnosti jako Kendall a Kylie Jenner či Gigi Hadid. Charakteristickým příkladem jeho přístupu se staly diagonální linie jako symbol výstrahy či upozornění či jednoslovná hesla v uvozovkách, které jsou součástí většiny kolekcí značky.

V následujících letech se designér podílel na velkém množství spolupráci s nejrůznějšími značkami. V roce 2017 navrhl pro Nike redesignovanou kolekci jejich deseti nejikoničtějších tenisek. O rok později ve spolupráci se švédskou značkou Ikea pak navrhl limitovanou kolekci bytových doplňků MARKERAD. Projekty tvořil například i pro Mercedes-Benz nebo Perrier. A při příležitosti 500 výročí úmrtí malíře Leonarda da Vinciho vytvořil v roce 2019 streetwear kolekci pro pařížské muzeum Louvre.

Pro Nike vytvořil Abloh kolekci redesignu deseti nejikoničtějších modelů značky včetně Air Jordan 1
Pro Nike vytvořil Abloh kolekci redesignu deseti nejikoničtějších modelů značky včetně Air Jordan 1

Průlomem v jeho tvorbě stal rok 2018. Tehdy se mladý designér, který měl za sebou už i samostatnou výstavu v chicagském Museum of Contemporary Art, stal uměleckým ředitelem pánských kolekcí značky Louis Vuitton. Nedávno mu přitom mateřský LVMH svěřil novou pozici, skrze kterou se mohl podílet na tvorbě pro všech 75 značek spadajících pod koncern, a to včetně jeho vlastní značky Off-White, jejíž většinový podíl LVMH odkoupil letos v červenci.

Jeho přístup se ale samozřejmě nevyhnul i kritice a několikrát byl obviněn z vykrádání již navržených designů. On sám se však, s odkazem mimo jiné na Duchampův readymade, netajil, že jedním z jeho hlavních principů v tvorbě vychází z vytváření originálu za pomocí drobných úprav a „tří procent změn„.

Svou tvorbou i osobním příběhem byl nicméně považován za průkopníka v oblasti oděvního průmyslu, který dokázal redefinovat představu moderního módního návrháře a který dokázal bourat zažité hranice tohoto průmyslu. Kromě nedokončené práce na svých vizionářských projektech po sobě Virgil Abloh zanechal dvě děti a manželku Shannon Sundbergovou, se kterou byli svoji dvanáct let.