Jen den po vyhlášení cen Czech Grand Design přinesla na svých stránkách česká mutace magazínu Elle Decoration letošní držitele cen EDIDA 2022 (Elle Decoration International Design Awards) za Českou republiku, kterou odborná porota tvořená z členů redakce a jejich dlouhodobých pracovníků, rozdala v devíti kategoriích.

Vítězové vybraní dvacetišestičlennou porotou budou následně reprezentovat Česko a Slovensko na mezinárodní úrovni EDIDA 2022 v konkurenci zahraničních mutací magazínu.

Přinášíme přehled jednotlivých oceněných v rámci EDIDA 2022.

Tadeáš Podracký (Designér roku)

Titul designéra roku se letos porota rozhodla udělit experimentálnímu designérovi Tadeáši Podrackému, který sbíral zkušenosti v Česku, Nizozemsku i v Americe, za kolekci nábytku Metamorphosis, jejíž vznik původně vycházel z designérovi diplomové práce na Design Academy Eindhoven a který byl ovlivněn první vlnou pandemie koronaviru. Kolekce zrcadel, křesla, pohovky chaise lounge, podnožky a poliček Metamorphosis vznikla ručně kombinovaných limitovaných materiálů, které měl Podracký během své izolace v žižkovském ateliéru k dispozici. K dřevu a textilu začal postupně přidávat barvy a „odpadní materiál“, která měl k dispozici, v podobě náhradních dílů automobilů nebo keramických a skleněných střípků.

Křeslo z kolekce Metamorphosis designéra Tadeáše Podrackého. Zdroj Elle Decoration
Křeslo z kolekce Metamorphosis designéra Tadeáše Podrackého. Zdroj Elle Decoration

Do finále se v této kategorii dostali také designér Jiří Krejčířík a duo Matěj Janský a Cyril Dunděra.

Space of Space (Mladý talent)

Mladá značka kovového nábytku a interiérových doplňků Space of Space vznikla teprve předloni a stojí za ní nadějní designéři a bratři Jakub a Martin Klimešovi, kteří se rozhodli vzdát hold nadčasové architektuře a propojit funkční strohost s jemnou porcí hravosti a barevnosti. Poprvé zaujala už loni, kdy její kolekce odkládacích stolků Jupiter vyzdvihl i zahraniční portál Dezeen a na podzim značka i s kolekcí hliníkových doplňků Saturn okouzlila i návštěvníky Designbloku, kde si odnesli cenu v kategorii bytových doplňků.

V kategorii nových objevů porota ve finále vyzdvihla i sklářskou designérku Annu Jožovou a francouzsko-britskou multidisciplinární designérku působící v Praze Pauline Hagan.

Markéta Bromová (Interiérový designér)

Interiérová designérka a architekta Markéta Bromová, která působí pod vlastním architektonickým studiem, zaujala a získala cenu v kategorii Interiérový design za návrh a realizaci víkendového apartmánu v Jizerských horách, který hřeje vytříbeným smyslem pro detail. Bromová přitom čerpala jak z tradičních starých horských chalup, jež se zhmotňují zejména v krbu se zeleným kachlovým obložením, tak z útulného severského minimalismu, čímž podle Elle Decoration nastavila směr českého pojetí oblíbeného „hygge“.

Interiéru víkendového apartmánu od architektky a designérky Markéty Bromové vévodí krb se zeleným kachlíkovým obložením. Zdroj Elle Decoration

Nominaci v této kategorii získali také designéři Adéla Lipár Kudrnová za Mlýn Vozdrákov na jihu Čech a Jan Plecháč, který se nedávno stal novým uměleckým ředitelem sklárny Moser, za návrh vlastního ateliéru v pražských Vršovicích.

Lexová & Smetana (Nábytek)

Duo produktových designérů Terezie Lexová a Štěpán Smetana spolu tvoří už od roku 2018, kdy oba studovali na pražské UMPRUM v Ateliéru produktového designu, Kolekci víceúrovňových konferenčních stolků, za kterou Lexová & Smetana získali cenu v kategorii Nábytek, poprvé představili na loňském Designbloku a po třech letech zde obhájili festivalovou cenu. Kolekce, kterou tvoří celkem čtyři typy stolků, je vyrobena z ručně ohýbané překližky a nese v sobě typicky experimentální duch designérské dvojice

Víceúrovňový stolek SWELL od dua Lexová & Smetana. Zdroj Elle Decoration

I do této kategorie se v rámci nominace dostala značka Space of Space a také duo Michal Strach a Filip Mirbauer se značkou Fleysen, se kterou úzce spolupracují.

Matěj Janský a Cyril Dunděra (Sedací nábytek)

Duo Jánský a Dunděra, designéři, kteří spolu tvoří od střední školy, ovládli kategorii Sedací nábytek s křeslem Hiroi, které propojuje skandinávské a orientální vlivy. „Hiroi“ v japonštině znamená široký, což přibližuje i dominantní prvek křesla. Designéři jej navrhly pro italskou firmu Cappellini, se kterou se dostali i do nominace v kategorii Designér/ka roku.

Široké křeslo Hiroi které designéři Matěj Jánský a Cyril Dunděra navrhli pro italskou značku Cappellini. Zdroj Elle Decoration.

V nominacích v této kategorii se uhnízdilo i křeslo Tadeáše Podrackého z kolekce Metamorphosis a židle Mistra od designérky Lucie Koldové a značky Master & Master.

Honzová & Costantino (Interiérové doplňky)

Za nápad využít techniku sametování, jež se těšila oblibě především v 90. století, a přenést ji do světa interiérového designu, si v této kategorii odnesli cenu designérky Aneta Honzová a Natálie Costantino. Jejich sametové vázy Mood Indigo nesou podle autorek inspiraci románem Pěna dní od Borise Viana a jedním z jejich cílů je překvapovat. To se duu Honzová & Costantino povedlo během loňského Designbloku, kde vázy představily poprvé.

Honzová & Costantino. Foto Johana Pošová
Sametová kolekce Mood Indigo, kterou duo Honzová & Costantino představily už na loňském Designbloku. Foto Johana Pošová

Další v kategorii byli nominování designéři Jakub Pollág s jeho značkou Zeitgeist a designérka Pauline Hagan.

Jiří Krejčiřík (Osvětlení)

Místo kategorie Designér roku ovládl Jiří Krejčiřík kategorii Osvětlení, a to s ručně vyráběnou lampou Luna zpodobňující fáze měsíce. Monumentální vertikální a horizontální svítidla jsou taktéž stmívatelná.

I v této kategorii se do nominace dostal Jakub Pollág se značkou Zeitgeist a také designérka Lucie Koldová se značkou Brokis.

Nina Makelberge (Textil)

Talentovaná designérka Nina Makelberge, která po mnohaletých zkušenostech v zahraničí zakotvila v Praze i se svou značkou a design showroomem Médecine, cenu získala za návrh koberce, který se svou barevnou živostí inspiruje u fauvistických umělců.

Barevně vzorovaný koberec, který si designérka Nina Makelberge pro vlastní značku a showroom Médecine v Praze. Zdroj Elle Decoration

V kategorii se do výběru nominovaných dostala také značka Durch Duo a umělkyně Lucie Jindrák Skřivánková.

Lukáš Novák (Kuchyňské doplňky)

Designér Lukáš Novák nadchl porotu se sadou skleniček Opalín, která je vyrobená ze speciálního opálového skla. To kromě mléčného zabarvení zaujme i svou schopností rozptylovat světlo.

V této kategorii se objevila také značka LLEV a mladý designér Tomáš Kučera společně se značkou Monotropa, kteří zaujali už na loňském Czech Design Weeku, odkud si odnesli cenu Czech Design Award v kategorii Objev roku.