Výstavou zaměřenou na výběr toho nejvýraznějšího z mladé tvorby plující na hranici mezi designem a uměním pokračuje nová galerie Curator Contemporary na Malé Straně ve výstavní linii, kterou si při zahájení své činnosti v polovině listopadu vytyčila a jejíž součástí je nabízet přesah do prostředí designu.

Projekt Originál od Viktora Tabiše. Foto Anna Pleslová

Kolektivní výstava SELEKCE 2022, která trvá od 20. prosince do 20. ledna, vznikla ve spolupráci s festivalem Czech Design Week.

Ředitel festivalu Lukáš Pipek představil výběr čtrnácti autorů a autorek na pomezí designu a volného umění, jejichž tvorba v posledním roce zaujala a rezonovala veřejným prostředím. Výběr vystavených autorů přitom směřoval k zařazení co nejširší palety tvarů, médií a funkčnosti, se kterými mladí designéři a umělci kreativně pracují.

Paravan od dua Kristýna Mikolášková a Tereza Drobná (Mikolášková&Drobná) a skleněné figurky „Záznam“ od Pavlíny Šváchové. Foto Anna Pleslová

Výstava tak představuje to křehké ukryté do skleněných objektů a porcelánových setů, to barevné a tvarově hravě vytesané z kovu či dřeva, a také to bezodpadové a udržitelné, které umí neotřele kombinovat tradiční postupy s novými technologii. Pojící linkou všech autorů je také respekt k řemeslu a poctivému zpracování.

Objekt Ceremony od Tomáše Kučery. Foto Anna Pleslová

Na výstavě, která je zároveň prodejní, se představují práce Anny Rauferové, Adély Anny Kokešové, Františka Jungvirta, Gréty Kušnírové, Jana Jánoše, Juliány Brnákové, Kristýny Mikoláškové & Terezy Drobné, Marka Hanáka, Markéty Masnicové, Pavlíny Šváchové, Petry Kmošťákové, Petry Švejdarové, Tomáše Kučery a Viktora Tabiše.

Vázy do Františka Jungvirta s tvorbou od dua Mikolášková&Drobná. Foto Anna Pleslová

Galerie Curator Contamporary zahájila svou činnost v polovině listopadu v ulici U Lužického semináře. Historický dům láká také terasou přímo u Čertovky a s výhledem na Karlův most. Návštěvníky galerie poprvé přivítala veřejnost výstavou kreslířky Annemari Vardanyan a sochaře Kryštofa Kaplana. Právě dialogické propojení obrazu a plastiky představuje hlavní výstavní linii, kterou v pravidelných cyklech bude galerie uvádět.

Výstava Selekce 2022 v Curator Contemporary potrvá do 20. ledna. Foto Anna Pleslová