Po půl století tvořila Jaroslava Brychtová se svým životním partnerem Stanislavem Libenským světově uznávaný tým sklářů. Když na jaře tohoto roku přišla zpráva o jejím úmrtí, byla to pro české sklářství velká ztráta. Brychtová představovala průkopnici a ikonu tohoto tradičního českého odvětví. Czech Design Week se tak během svého sedmého ročníku rozhodl uctít její památku světelnou pietou.

Foto: Anna Pleslová

Málokdo dnes tuší, že Kongresové centrum Praha, původně nesoucí název Palác kultury, v sobě ukrývá mnoho uměleckých klenotů, mezi nimiž vyčnívá i dílo Žena s holubicí umístěné ve volném prostoru foyer centra. Dílo vytvořila Brychtová ve spolupráci se svým životním partnerem Stanislavem Libenským a dnes by na uměleckém trhu dosáhla hodnoty i několika desítek milionů korun.

„Jaroslava Brychtová představuje průkopnici nejen české ale i světové sklářské tvorby. K připomenutí její památky budou během festivalu u Ženy s holubicí postaveny dva reflektory, které vytvoří světelné kužely jako pomyslné sloupy pantheonu,“ uvedl ředitel festivalu Lukáš Pipek.

Jaroslava Brychtová tvořila s Libenským světově uznávaný tým sklářů. Stali se průkopníky techniky taveného skla, díky kterému si získali uznání i v zahraničí, oživili zájem o československé sklářství a inspirovali generace umělců nejen u nás, ale po celém světě.

Tavené skleněné plastiky, které spolu se svým partnerem Brychtová tvořila, byly první svého druhu na světě. Díky spolupráci a přátelství s mnoha architekty se sklářská tvorba stala i klíčovým prvkem významných architektonických děl nejen u nás.

Foto: Anna Pleslová

V Česku zůstává mezi jejich nejslavnější díla ikonický „roj meteorů“ na vysílači Ještěd či návrh skleněných vitráží pro Svatováclavskou kapli na Pražském hradě nebo kostela sv. Jiljí.

Díky úzkému přátelství s českými architekty však jejich tvorba pronikla i do řady veřejných budov v Praze. Dodnes je můžeme najít například v budově bývalého Federálního shromáždění, před Urologickou klinikou na Karlově či na budově Nové scény Národního divadla.

Jejich jsou zastoupena také v řadě galerií a muzeí, jako je například newyorské Metropolitní muzeum umění nebo londýnské Victora and Albert Museum a dodnes inspirují generace umělců.

Jaroslava Brychtová zemřela 8. dubna 2020 v úctyhodném věku 95 let, osmnáct let po svém manželovi, který jí byl celoživotní oporou a bez kterého se již nedokázala sklu, jež často označovala za vznešeného, ale nevyzpytatelného prevíta, věnovat tak jako dřív.

Foto: Anna Pleslová

Nasvícené zůstane dílo Žena s holubicí během přehlídky designové tvorby Czech Design Week 2020 od středy 9. září do neděle 13. září vždy ve večerních hodinách. Festival Czech Design Week 2020 bude otevřen veřejnosti od čtvrtka 10. září do neděle 13. září od 10 do 21 hodin.