Pražské architektonické studio Petr Janda / brainwork zvítězilo v mezinárodní soutěži na realizaci nového návštěvnického centra přírodní rezervace Al Wathba Wetland, která leží jihovýchodně od Abu Dhabi. Studio, které se je podepsáno například i pod realizací pražských náplavek, zaujalo projektem nazvaným „Vidět a nebýt viděn“.

Návštěvnické entrum má svým tvarem splynout s okolní přírodou. Vizualizace Mykhaylo Slyusar, sdar.cz

Návštěvnické centrum přírodní rezervace je pojaté jako organická struktura, která se snaží splynout s okolní krajinou, Stavba z probarveného betonu je navržena tak, aby návštěvníky svými záhyby postupně provázela a seznamovala s jednotlivými místy návštěvnického centra. Povrch stavby by pak z venku mohly pokrývat lišejníky.

Centrum má sloužit přírodní rezervaci. Vizualizace Mykhaylo Slyusar, sdar.cz

V konkurenci zahraničních studií vyhrálo pražské studio Petr Janda / brainwork. Na návrhu se kromě Petra Jandy podíleli architekti Anna Podružková, Kateřina Tšponová a Tomáš Pevný. Přírodní rezervaci Al Wathba Wetland tvoří směs přírodních i uměle vytvořených ostrovů a mokřad, které se domovem pro více než 250 druhů ptáků. Častý cíl turistů se rozkládá na ploše pěti kilometrů čtvereční přibližně padesát kilometrů od Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech.

Petr Jand / brainwork se podílí na revitalizaci pražských náplavek. Foto: BoysPlayNice

Studio Petr Janda / brainwork se v Praze podílí například na revitalizaci pražských náplavek, v rámci kterého vytvořil na Rašínově, Hořejším a Dvořákově nábřeží „kobky“ s dominantními prosklenými dveřmi. Studio se také dostalo do finále soutěže Architekt roku 2020. Vyhlášení cen proběhne 8. září.