Druhý zářijový víkend, od pátku 10. do neděle 12. září, se do Paláce U Stýblů na Václavském náměstí nastěhoval festival designové tvorby Czech Design Week a spolu s ním víc než 70 talentovaných designérů, studií, značek a zejména spoustu nových objevů z řad studentů a mladých tvůrců, aby tuto ikonu funkcionalistické architektury přeměnili v oslavu designu, umění a kulturní svobody.

V rámci festivalu proběhlo během slavnostního zakončení i vyhlášení a předání osmého ročníku cen Czech Design Award. V hlavní kategorii Best of Design si cenu odnesla mladá sklářská značka KLIMCHI za kolekce Shadows a Drama Vases, které navrhl jejich kreativní ředitel František Jungvirt. Objevem roku se stal Tomáš Kučera, student z Ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) společně se značkou MONOTROPA.

Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová
Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová

K pražské UMPRUM směřuje i cena za Nejlepší instalaci, kterou si odnáší sklářská instalace Scene Collection dua Mikolášková&Drobná ve složení studentky Ateliéru K.O.V. Kristýny Mikoláškové a Terezy Drobné, absolventky průmyslového designu na ČVUT a designérky značky Preciosa Lightning.

Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová
Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová

Devíti členná porota festivalu, kterou tvořili odborníci z řad zkušených designérů, pedagogů a zástupců kulturních médii rozhodovala skrze anonymní hlasování během festivalu. Jeho výsledkem bylo také udělení Zvláštního uznání poroty, o to nastupujícímu studentovi Ateliéru malby na UMPRUM Radimu Perglovi, který se stal redaktorem, fotografem, grafikem i zlomařem vlastního projektu tištěného queer magazínu ONI. 

Držitelé cen kromě automatického pozvání bez placení na další ročník festivalu Czech Design Week obdrží také lístky na koncert The Weeknd, který se uskuteční v pražské O2 areně 5. listopadu 2022. Již pravidelně také festival vyváží oceněné na zahraniční přehlídky a doufáme, že se tak povede i přes probíhající pandemii koronaviru. V minulosti naši laureáti vystavovali například během Milan Design Week či London Design Fair. 

Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová
Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová

Cena za organizátory festivalu Czech Design Week byla udělena studentce Ateliéru keramiky a porcelánu UMPRUM Grétě Kušnírové za její semestrální práci (POCHM)URNY, kolekci hravých, avšak přesto důstojných uren. Zvláštní uznání festivalu pak směřovalo Zoltánu Matuškovi, kterému jakožto vlastnímu českému designérovi O2 Czech Republic svěřilo důvěru v návrh nového modemu Smart Box.  

I když cenám Czech Design Award letos dominovaly UMPRUM a sklářská tvorba, během festivalu se představili také tvůrci z řad produktového a interiérového designu, keramiky či výtvarné tvorby, a také oděvní návrháři, šperkaři, ilustrátoři či grafičtí designéři pracující s nejnovější technologií NFT. Seznam všech vystavujících je dostupný na webu festivalu Czech Design Week. 

Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová
Osmý ročník festivalu Czech Design Week proběhl v Paláci U Stýblů. Foto Anna Pleslová

Osmý ročník festivalu, který byl nabitý nejen vystavujícími, ale i doprovodným vzdělávacím a hudebním programem, pozval designéry i návštěvníky do více než dvacet let nepřístupných interiérů architektonické perly Václavského náměstí, Paláce U Stýblů. V místě bývalé taneční kavárny Alfa přímo nad stejnojmennou pasáží a pod odrazem majestátní prosklené klenby vznikla jedinečná atmosféra pro propojení veřejnosti, médií i samotných designérů navzájem.

„Dlouhodobý cíl Czech Design Week směřuje zejména k podpoře začínajících designérů a také mladých studentů, kterým dává festival často příležitost poprvé vystavovat na podobných přehlídkách v Česku i zahraničí a poskytuje rady, jak pracovat s konceptem panelových instalací i vlastní prezentace pro větší úspěch na větších designových akcí v zahraničí,“ uvedl ředitel festivalu Lukáš Pipek.

Přehled kategorií a oceněných

OBJEV ROKU
Tomáš Kučera / Monotropa

Nadějný student Tomáš Kučera z Ateliéru skla na UMPRUM vychází z využívání základních geometrických tvarů v modernistickém umění. U své lampy Phases Floor, kterou představil na CZDW 2021, přináší pomocí mechanického krychlového stínidla i princip rotace, který je často opakovaný při výrobě skleněných produktů. Neúplná, černá krychle rotuje kolem skleněné koule. Na ní jsou pomocí brusu zobrazené další geometrické objekty, které se po rozzáření světelného zdroje zdůrazní. Kučera představil společnou instalaci s novou značkou nábytku a interiérového designu Monotropa.

Web: kucera-tomas.com  IG: @kucera___tomas  IG: @mono-tropa

BEST OF DESIGN
KLIMCHI / František Jungvirt (kolekce Shadows a Drama Vases)

Společnost Klimchi se věnuje ruční výrobě stolního skla inspirovaného okamžiky života. Rodinné studio se nachází v horské oblasti České republiky, kde jejich mistři řemesla udržují při životě tradici výroby českého křišťálu od roku 1905. Dnes je známější v Británii, Spojených státech a západní Evropě více než v Česku. Na Czech Design Weeku mimo jiné představili letošní kolekce Shadows a Drama Vases, kterou navrhl jejich kreativní ředitel, sklářský designér a malíř skla František Jungvirt.

IG: @klimchistudio  Web: https://www.klimchi.com/ ; https://www.frantisekjungvirt.com/  

NEJLEPŠI INSTALACE
Mikolášková&Drobná (Scene Collection)

Scene Collection představuje první výsledek spolupráce dvou kamarádek, které se rozhodly spolu vytvořit během pandemie společnou kolekci. Kolekce bytových doplňků odkazuje k architektonickým fragmentům či ke scénografickým kulisám, které umožňují vytvářet různorodé kompozice a reagovat na potřeby a fantazie autorek. V rámci festivalu Czech Design Week byly představeny skleněné segmenty – vázy a mísy, které vznikly ve spolupráci s Preciosa Lighting. 

IG: @mikolaskovadrobna  Web: http://www.mikolaskova.com/https://terezadrobna.com/ 

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ POROTY
Radim Pergl (Oni Magazine)

Absolvent Střední umělecké školy v Ostravě a nastupující student Ateliéru malby na UMPRUM Radim Pergl představil na Czech Design Weeku část své maturitní práce v podobě unikátního queer magazínu ONI, v rámci kterého pracoval s texty, grafikou, fotografiemi i vkládáním do zlomu, čímž potvrdil svůj multifunkční talent a zájem o práci s vícero okruhy umělecké a designové tvorby.

IG: @onimagazine IG: @radim.pergl

CENA FESTIVALU
Gréta Kušnírová ((POCHM)URNY) 

Talentovaná studentka Ateliéru keramiky a porcelánu na UMPRUM Gréta Kušnírová patří k novým objevům na poli designové scény. V rámci Czech Design Weeku prezentovala svoji nejnovější klauzurní tvorbu, barevné (POCHM)URNY, které pracují s estetikou pravěkých pohřebních rituálů v kombinaci s moderní hravou podobou.

Web: https://www.gretakusnirova.com/  IG: @gretakusnirova

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ FESTIVALU
Zoltán Matuška (Smart Box pro O2 Czech Republic)

Český operátor se při vývoji svého vlastního modemu soustředil na výkon a design. O2 Smart Box definuje parametry moderního centra chytré domácnosti v kombinaci s originálním designem od Zoltána Matušky, kterému tak organizátoři festivalu udělili Zvláštní uznání festivalu. Jako designová inspirace posloužili Zoltánovi oblázky ve vodě symbolizující klid a splynutí s okolím. Zakryté otvory pro chlazení a informační displej s užitečnými údaji dávají zapomenout na nevzhledné blikající krabičky, které jsou v podobě současných modemů běžné. 

Porota Czech Design Award
Bára Alex Kašparová / šéfredaktorka Artikl
Ilona Karásková / šéfredaktorka MILE
Karin Zadrick / artdirector AMAZING
Klara Beverly / vydavatelka XANTYPA
Květa Čulejková / architektka, designérka, Design Cabinet CZ
Lenka Žižková / zakladatelka Design Cabinet CZ
Michal Kučera / šéfredaktor FORMEN
Michal Vaníček / pedagog, UMPRUM
Petr Jansa / šéfredaktor ESENCE
Ceny Czech Design Award. Foto Anna Pleslová